Dlaczego warto kupować w gospodarstwie ekologicznym?

  1. otrzymujemy produkty świeże i zdrowe, wytworzone bez użycia szkodliwej dla zdrowia chemii rolnej (nawozów, pestycydów, hormonów, polepszaczy, itp.),
  2. poznajemy bezpośrednio producenta naszej żywności, a więc czynnik mający największy wpływ na nasze zdrowie - żywność - nie jest anonimowa, jak w sklepie, ale widzimy kto, gdzie i jak ją wytworzył, wyhodował,
  3. potrzebny towar możemy zamówić telefonicznie i po przyjeździe nie musimy czekać na jego przygotowanie i nie musimy czekać w długich kolejkach do kasy,
  4. mamy wpływ na to czego potrzebujemy, oczekujemy, gdyż mamy bezpośredni kontakt z producentem, czyli osobą decydującą o tym co może wytworzyć i nam zaoferować,
  5. cena - otrzymujemy produkt nie obciążony narzutami i marżami pośredników,
  6. zbudowanie dobrych relacji producent - konsument - sprawi, że zakupy będą okazją do miłych odwiedzin, rozmowy, a nie "obowiązkową" wizytą w anonimowym supermarkecie,
  7. poprzez zakupy w gospodarstwie ekologicznym wspieramy bezpośrednio osoby produkujące żywność dla nas, a nie np. zagranicznych właścicieli sieci dla których ważny jest tylko nasz portfel,
  8. pomijamy pośredników, którym najczęściej zależy na zysku i nie interesuje ich nasze zdrowie, często nie mają pojęcia co sprzedają i wszystko dla nich jest “eko”, bo wiedzą, że można za takie produkty więcej zażądać, a klient i tak chętnie kupi,
  9. producenta-rolnika zawsze możemy poprosić o pokazanie aktualnego certyfikatu i tam sprawdzić, czy na ten rok dany produkt jest certyfikowany - pośrednik nie ma własnych certyfikatów ewentualnie może posługiwać się nieważnym.